Välkommen! Allahundfoder.se prisjämför hundfoder - torrfoder och färskfoder.

Hundfoder

Vi jämför hundfoder

BARF till hund

Hunden är ett rovdjur och bör äta därefter. Med det menas den typ av mat som hunden skulle äta ute i naturen – rått kött, ben, organ och grönsaker. Denna typ av utfodring brukar allmänt kallas för BARF, en förkortning som står för Biologically Appropriate Raw Food (Biologiskt Anpassad Rå Föda).

Grundtanken med BARF är att man strävar efter att utfodra hunden så som den skulle ha ätit i det vilda. BARF handlar om att gå tillbaka till ett mer naturligt sätt att utfodra, hundar ska äta kött och ben. Rå föda är en väsentlig del av BARF, eftersom hundar äter sin mat rå i det fria. På det här sättet behåller maten näring, smak, vitaminer och mineraler.

Hundens kropp visar tydligt att den är en köttätare. Tänderna är spetsiga för att den ska kunna äta och tugga kött, magsäcken är stor vilket är typiskt för köttätare som behöver överleva trots att de äter sällan.

Ett typiskt BARF-mål består i regel av 60–70 % råa köttiga ben och 30–40 % kött, inälvor, och grönsaker. Om man föredrar prey-modellen brukar fördelningen vara 80 % muskelkött, 10 % ätbara ben, 5 % lever och 5 % övriga inälvor.

Skillnaden mellan traditionella BARF-modellen och prey-modellen brukar vara tankarna kring om hunden är en karnivor (köttätare) eller en omnivor (allätare). De som förespråkar prey-modellen anser att hunden är en karnivor, och därmed ska få i sig allt den behöver genom att äta olika delar av sitt byte. Frukt, grönsaker och annat ska inte behövas. De som istället förespråkar BARF-modellen anser att hunden är en omnivor och att kosten ska omfatta även grönsaker.

Köttiga ben
Köttben bör först och främst vara mjuka, ätbara ben som består av ungefär hälften kött och hälften ben. Så länge benen är råa kan hunden äta alla sorter, för att fasa in kan man t.ex ge kyckling och kanin som har fina, mjuka ben.

Kött
Ljust kött från kyckling och gris innehåller rent generellt något mindre protein men mer goda fettsyror än får- och nötkött. Kött skall användas som en mindre del i en föda baserat på råa köttben. Med rött kött menas bland annat nöt, gris, lamm- och fårkött och viltkött. Även kanin och get brukar räknas hit. Vitt kött är främst kött från fågel som kyckling och kalkon, och från fisk. Ett undantag är dock struts som räknas som rött kött då det påminner mer om nötkött än om andra fåglars kött. Som muskelkött räknas inte bara filéer och grytbitar. Även t.ex kindkött, mellangärde, tunga, och hjärta räknas som muskelkött.

Som nämnts tidigare ska kött alltid ges rått, tillagat är förstås inte farligt men näringsämnen går förlorade och behöver kompenseras med tillsatta vitaminer och mineraler. Kött som är saltat eller marinerat ska undvikas, och man bör vara försiktig med utländskt kött t.ex risk för salmonella kan vara högre.

Fisk
Fisk är en bra fett- och proteinkälla. Dock bör man inte ge för mycket, då både inälvor och köttet innehåller tiaminas, ett enzym som bryter ner B1-vitaminet tiamin. Normalt är fisk en så liten del av hundens kost att det inte är något att oroa sig för, men är man ändå orolig oskadliggör man tiaminas genom kokning, men då förstörs även vitaminerna i fisken.

Ägg
Ägg är en bra proteinkälla. Äggulan är mest näringsrik och innehåller mycket A-vitamin och B-vitamin. Gulan innehåller också relativt mycket fett. Dock innehåller äggvitan avidin, som binder b-vitaminen biotin och gör att kroppen inte kan ta upp biotinet som finns i fodret, och antitrypsin, som blockerar enzymet trypsin i tunntarmen och minskar upptagning av protein. Om man ger rå äggvita någon gång ibland är detta inget problem, men ger man ägg mer regelbundet finns risk för biotin-brist och minskad upptagning av protein. Båda dessa ämnen bryts ner vid uppvärmning, så t.ex stekt äggvita går utmärkt att ge om man vill ge rå äggula till hunden.

Inälvor
Inälvor är oftast näringsrika och ute i det vilda är inälvor det första vilda hunddjur äter när de dödat ett byte. Det är också en bra proteinkälla och har ett innehåll av fettsyrorna omega-3 och omega-6. Delar som räknas till inälvorna är t.ex lever, vom, njure och lunga.

Grönsaker
Grönsaker förser hunden med fibrer och det är viktigt för en god tarmhälsa. Man får också omega-3 fettsyror, antioxidanter, enzymer och vitaminer. Gröna bladrika grönsaker som spenat, kål, broccoli, brännässlor och sallad är det bästa - men morot, rödbetor och andra rotfrukter är bra som komplement.

Tillskott
Tillskott kan ibland vara nödvändigt. I en balanserad kost är egentligen bara tillskott av fiskolja nödvändigt, men eftersom hundar är individer behöver vissa av dem tillskott för att må bra. De dagar hunden inte får ätbara ben kan man t.ex ge benmjöl.

Grundprincip
Hunden behöver inte äta allt varje dag, utan ett varierat urval under en period på 2-3 veckor. Om du håller dig innanför grundprinciperna, så finns det stort utrymme för variationer när det gäller daglig sammansättning.

60-70 % köttiga ben - Det skall vara mjuka och ätliga ben, hälften ben och hälften kött.

15-40 % mixade grönsaker med tillsatser - Detta justeras efter hundens ålder, hull och aktivitetsnivå.

Variation
Variation är viktigt. Ge din hund olika ben, skrov, vingar, kött med mera. Alla hundar är dock individer och man bör prova sig fram och se vad som passar sin hund bäst. Om man tycker det är svårt att själv komponera ihop en egen BARF-meny finns det en mängd bra alternativ, exempelvis flera olika färskfoder, dessa färskfoder är vitaminiserade och det enda man behöver tänka på är att ge rätt mängd.

Det finns även massor av bra färdig BARF, exempelvis färdiga köttkross-korvar och organmixar att komponera ihop själv, så att det blir en fullgod meny till hunden. Dessa malda produkter är ofta mer praktiska än hela köttbitar och ben, speciellt om man utfodrar inomhus.

Ben får under inga omständigheter tillagas, dvs kokas eller hettas upp, eftersom farliga flisor då lätt lossnar från benen och blir skadliga för hunden. Råa ben är mjukare och du kan ge dem till din hund utan att behöva oroa dig.

Många erfarna barfare har märkt att BARF-utfodring hjälper: • för viktproblem
• mot allergier
• mot atopi
• mot ledinflammation
• mot bukspottkörtelinflammation
• mot muskelparasiter
• för matsmältningsproblem

Många erfarna barfare har märkt att rå föda ger hunden:
• bättre allmän hälsa
• mera energi
• bättre aptit
• förbättrat immunförsvar
• mindre och mera kompakt avföring
• friskare hud
• glansigare päls
• renare tänder